Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2012 21:24 - Как Турция "превзема" Балканите
Автор: chudesatanakorana Категория: Бизнес   
Прочетен: 1578 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 В предните редици на нашествието са сапунките и турските инвестиции   100 години след Балканските войни правнуците на някогашните османски поробители превземат отново Балканите. В предните редици на това ново нашествие са турските сапунки, а редом с тях - големите турски инвестиции, пише Дойче веле.

На Балканите думата “бакшиш” няма нужда от превод - разбират я еднакво добре и в Турция, и в България, и в Сърбия, и в Македония. Но само това да беше: българите обичат да си похапват бюрек, сърбите - ратлук, румънците - рахат, а гърците - мусака.

Повече от 500 години продължава османското господство на Балканите. След Балканските войни през 1912/13 г., когато се извършват масови преселения на турско население, по-голямо турско малцинство остава само в България.

Една разходка из базара на Сараево е достатъчна, за да се долови силното османско влияние. Неслучайно наричат града “врата към Ориента”. В местния университет турците са най-многобройната група сред чуждестранните студенти.

Корените на балканските вражди


Балканите са регион, който е труден за разбиране. Първоначално съюзници, а после върли врагове, българи, гърци, сърби, черногорци и румънци воюват всеки срещу всеки. Именно в Балканските войни е посято зрънцето на сръбско-албанския конфликт около Косово. Там са и корените на всички други спорни въпроси, които и до днес тровят отношенията между гърци, македонци и българи. А ледът между българи и румънци започва да се топи истински едва след едновременното им приемане в ЕС преди 5 години.

По всичко личи, че съвременниците на някогашните поробени народи нямат нищо против да живеят в мир с наследниците на Османската империя - турците. Само една Гърция си има собствено мнение по въпроса. Във всички останали балкански страни турското влияние в политиката и икономиката е силно осезаемо. 

Откакто Турция вече не е “болният човек на Босфора”, а истински “икономически тигър”, тя е желан инвеститор навсякъде на Балканите. Страните с многобройно мюсюлманско население като например Албания и Босна и Херцеговина поддържат много тесни контакти с правнуците на някогашните османци. Но и Македония извлича ползи от добрите си връзки с Анкара - Турция е не само най-важният военен партньор на Македония, но и основен адвокат на македонците в спора им с гърците. Турски фирми разширяват летищата в Скопие и Охрид и променят облика на македонските градове: през юли в Скопие започна строителството на 42-етажна кула - най-високата сграда в Македония.

Нашествието на сапунките


Също и България поддържа добри политически и икономически отношения с наследниците на Османската империя - има планове за изграждането на високоскоростна железопътна връзка между София и Одрин.

С турците успешно флиртуват и сърбите: подписаният през 2009 г. договор за свободна търговия откри пътя за турските инвестиции в страната. А миналата година турски пратеници успяха да тушират напреженията сред мюсюлманите в сръбската област Санджак.

Напоследък обаче турците превземат Балканите най-вече със своите сапунени сериали, в които списание “Тайм” дори вижда тайната на успеха на премиера Ердоган. От София до Сараево, от Букурещ до Атина - навсякъде сълзливите семейни саги от Босфора превземат нови и нови територии. http://www.dnes.bg/balkani/2012/10/19/kak-turciia-prevzema-balkanite.170999



Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - gospodi isuse
19.10.2012 21:28
tragi4no
цитирай
2. chudesatanakorana - Заключение
19.10.2012 21:29
Турският ще стане първи бизнес език на Балканите близките 10 години.
цитирай
3. chudesatanakorana - Не споменавайте господа напразно, ...
19.10.2012 21:31
Не споменавайте господа напразно, а се радвайте че имате за съсед просперираща страна, кято с своята култура ще облагороди всички народи в Европа.
цитирай
4. vmir - Добре е да имаш за съсед просперираща страна, проспериращият е добър и великодушен.
20.10.2012 07:10
Още по-добре е, че този път просперитета е само икономически, а не военно-икономически, както е било преди 6 века. Само да поправя определението, което не е “болният човек на Босфора”, а “болният човек на Eвропа”.

Сериалите не ги гледам, но предполагам, че ще помогнат на турците да се самоопределят какви биха искали да бъдат.
цитирай
5. анонимен - Така погледната повърхноста изглежда розова но...
20.10.2012 19:17
Всъщност истинското нашествие е далеч по обемно и многостранно.Радоста за западналите балкански университети -турските студенти представляват бъдещия елит който Турция подготвя за да управляват тези страни и например в България бройката май е достигната защото изведнъж ги спират.Непрекъснато по различни програми привличат хора с амбиции за интелектуалци и пряко или косвено ги купуват за своята кауза.Да не говорим за турските предприятия и явната дискриминация там спрямо българите.Турските фирми не само проникват но и се държат като мафиотски клан с преплетените си взаимно връзки и взаимно подпомагане.Турция работи най-активно с изповядващите исляма в различните балкански страни превръщайки ги активно в своя пета колона.У нас като ударен юмрук със своето взривоподобно размножаване и непрекъснатата им склонност към облаги и привилегии циганите са удобен инструмент за постигане на турските асимилаторски цели и инвазия.Не случайно само у нас ги преименуваха неизвестно защо на роми. Появи се даже и фирма Ромелия билдинг -явни амбиции за възкресяване на Ромелия населена разбира се с роми .Забележително е колко рядко се споменава в турските сериали за българи (само за лошо разбира се )а да сте чули за България?Истинската отвратителна картина би се разкрила още повече ако се прегледат кадастралните планове и собствениците на земя.Колко от тях са останали българи особено в Южна България?Ами периодично възникващата ,,грешка"с онази карта на Турция за турските училища обхващаща на практика огромни територии от съседните държави И нашата ,,Ромелия "е вътре заедно с РодопитеУсилено се работи по ,,приобщаването"на ,,помашката дъга "проточила се от Балканите до Австрия а по нататак са многобройните турски гаст арбайтери на ГерманияДокато всички доверчиво отваряме държавите си за тези инвазия тя ще е мирна до пълното овладяване управлението в тези територии а ако нещо се поразмърдат народите и усетят какво им се поднася с баклавата със сигурност ще усетят дебелия край като Чечения
цитирай
6. анонимен - !
22.10.2012 10:05
То един елит, не е за разказване, ей ви я Турция в графиките на един американец, да не каже автора на блога, че съм пристрастен.

И тоз "турски" елит е все в челото на класациите ;-). Дори гърците са преди Турция :-))).

http://www.theburningplatform.com/?p=41873

Но това не е повод да се радва човек, а напротив. Да му мислят, югоизточните райони на България, които се захласват по тоз "елит" ;-).

Да от общи работници винаги има нужда.

Като гледам например турската армия все с "турско" оръжие е въоръжена. Дори и "Алтая" е изостанал дори в момента на създаването му ;-))).

http://www.youtube.com/watch?v=sIhegnDc5xA

За кредитната задлъжнялост на държавата не си заслужава и да си губи човек времето.

И там е проблема, защото като имаш финансови проблеми гледаш да го изкараш на съседите си с великоимперски амбиции, нищо ново под слънцето.

Да му мислят българите, гърците и сирийците, защото иракците има кой да ги пази ;-))).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: chudesatanakorana
Категория: История
Прочетен: 297608
Постинги: 155
Коментари: 366
Гласове: 84
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031